top of page
Search
  • Writer's pictureKatka

Dubaj - okno do arabského sveta

Dubaj, krajina superlatívov a neobmedzených možností, betónová džungľa alebo turistický raj?


Dubaj je jedným zo siedmych emirátov tvoriacich Spojené Arabské Emiráty (SAE), ktorých hlavným mestom je Abu Dhabi. S populáciou viac ako 3 miliónov ľudí, ktorú len približne 15% tvoria Emirátčania, pôsobí viac ako svetové veľkomesto a nie ako obchodné a turistické centrum Arabského polostrova. Dubaj sa zároveň radí medzi jedno z najbezpečnejších miest na svete, takže žiaden strach.

Základné informácie

Cestovné doklady a víza: občania Slovenska sa môžu na území SAE zdržiavať po dobu najviac 90 dní počas akéhokoľvek obdobia 180 dní od vstupu do krajiny. Jedinou podmienkou je pas s platnosťou minimálne 6 mesiacov a taktiež sa neodporúča mať v pase pečiatku zo vstupu do Izraela.

Zdravotná starostlivosť a očkovanie: Dubaj ako aj celé SAE sú zo zdravotného hľadiska bezpečné a nevyžaduje sa žiadne očkovanie. Odporúčam však zabezpečiť si cestovné poistenie alebo sa uistiť, že vaša kreditná karta zahŕňa aj túto krajinu, keďže služby v zdravotníctve sú extrémne drahé.

Platobná mena: lokálnou menou je Dirham (AED/DHS), ktorý je fixne naviazaný na dolár (1 dolár = 3.67 AED). Výmenný kurz vočí Euru sa mierne mení každý deň, avšak v priemere za 1 EUR dostanete 4.3 Dirhamov. Zmenárne sú ľahko dostupné či už na letisku, v obchodných centrách, turistických oblastiach alebo hoteloch. Na takmer všetkých miestach sa však dá platiť debetnou alebo kreditnou kartou najvýhodnejšie s voľbou platby v lokálnej mene (čo platí v každej krajine – vždy ak platíte kartou si vyberte platbu v lokálnej mene / ušetríte).

Panoráma Dubaja s výhľadom na Zabeel Park a Burj Khalifa
Panoráma Dubaja s výhľadom na Zabeel Park a Burj Khalifa

Miestny čas sa počas roka nemení a časový posun v porovnaní so Slovenskom je +2 hodiny voči letnému času a +3 hodiny voči zimnému.

Elektrické napätie je 220 V so zásuvkami anglického typu.

Alkohol: aj napriek tomu, že Dubaj je moslimskou krajinou dovoz alkoholu je povolený v objeme 4 litre. Ten si odporúčam priniesť z domu alebo kúpiť na letisku, keďže v obchodoch už alkohol nenájdete (nie, ani pivo). Existujú špecializované alko obchody, avšak na kúpu je potrebné mať alko licenciu, o ktorú môžu zažiadať len rezidenti. Alkohol je aj napriek tomu bez problémov dostupný v hotelových baroch (okrem „alcohol free“ hotelov), beach baroch a vybraných reštauráciách (ceny sú spomenuté nižšie).

Kedy prísť?

Osobne by som (ne)sezónu rozdelila do troch období. Október, november a potom marec až polovica mája je najlepším obdobím ak máte radi počasie s teplotou viac ako 30 stupňov. Ak sa len chcete zohriať a utiecť zo Slovenskej zimy, december až február sú najvhodnejšie mesiace, kedy si však treba pribaliť aj čosi teplejšie na večer. Obdobie od polovice júna do polovice/konca septembra je možno cenovo najvýhodnejšie, ale určite nechcete svoju dovolenku „pretrpieť“ pri 40 až 50 stupňových horúčavách s takmer 100% vlhkosťou.


Špecifické miesto má Ramadán, teda mesačné obdobie kedy sa Arabi postia a nepijú od východu slnka až po jeho západ. Obdobie Ramadánu je pohyblivé (keďže sa odvíja od lunárneho kalendára) a každý rok sa posúva približne 10 dní dopredu. Tento rok začal 17teho mája a pre rok 2019 sa jeho začiatok odhaduje na 7meho mája. V hoteloch, obzvlášť vo väčších rezortoch by ste až tak obmedzenia pociťovať nemali, avšak mimo nich sú reštaurácie zatvorené do západu slnka alebo poskytujú len donášku. Najesť sa však stále dá v obchodných centrách v špeciálne upravených fastfoodoch. Na verejnosti (obzvlášť v spoločnosti postiacich sa) je potrebné vyvarovať sa jedlu a pitiu do západu slnka, po ktorom môžete vyskúšať typickú večeru formou bufetu pod arabským stanom – Iftar. Poprípade veľmi skoré raňajky pred východom slnka - Suhoor.

Tradičné arabské sladkosti nesmú chýbať na žiadnom Iftare

Letenky do Dubaja

Ceny leteniek sú priamo úmerné ročnému obdobie a leteckej spoločnosti. Let trvá 5 až 6 hodín v závislosti od miesta odletu. Priamy let z Bratislavy poskytuje 3-krát do týždňa spoločnosť FyDubai a ceny za spiatočnú letenku sa pohybujú v rozmedzí od 320 Eur v čase promo akcií a viac. V cene je zahrnutá check-in (veľká) aj príručná batožina. FlyDubai najnovšie otvoril aj novú linku z Krakova. Z Budapešti alebo Katovíc vás približne v rovnakej cenovej relácii odvezie ďalšia low costová spoločnosť, Wizzair. Tá aspoň raz za mesiac na pár dní vyhlasuje 20% zľavy a viete si vybrať z dvoch alternatív, a to letenka len s príručnou batožinou alebo príručnou a check-in batožinou. Samoyrejme letiet sa dá priamo aj z Čiech. Ak máte chuť na väčšie pohodlie a servis zahŕňajúci jedlo a nápoje v cene letenky, potom môžete využiť lety spoločnosti Emirates či už z Viedne alebo Budapešti. Ceny leteniek sú samozrejme vyššie a treba rátať so sumou viac ako 500 Eur. Podľa najnovších informácii sa spoločnosť FlyDubai zlúči s Emirates (keďže vlastníci sú tí istí), pozrite si preto pri kupovaní letenky služby ktorej spoločnosti sa chystáte využiť. Určite to bude uvedené počas procesu rezervovania. Dobré je sledovať aj Pelikan.sk, ktorý okrem akciových leteniek ponúka ak výhodné kombo letenky a ubytovania.


Dubaj má dve letiská a viacero terminálov. Wizzair prilietava na zatiaľ menej využívané letisko – Al Maktoum International Airport (DWC), FlyDubai na Terminál 2 a Emirates na Terminál 3 letiska Dubai International Airport (DXB). Letiská sú od seba vzdialené pri ideálnej premávke 50 minút jazdy autom, tak pozor v prípadoch prestupu na iný let. Z oboch letísk sa najpohodlnejšie dostanete taxíkom.

Miestna doprava

Doprava v Dubaji je jednoduchá a cenovo prístupná. Taxíky sú štátne a spoznáte ich podľa rôznofarebných striech. Ružová strecha taxíka je určená len pre ženy a páry. Na letisku sa nedajte zbytočne zlákať na neoznačené (čierne) taxíky, tzv. limuzíny, ktoré sú stále legálne a štátne, ale zbytočne drahšie. Všetky podmienky cestovného sú uvedené na skle/obrazovke každého taxíka. Nemusíte sa teda obávať podobných situácií ako na Slovensku, kedy taxikár o cene s Vami vyjednáva.Minimálne cestovné je 12 AED a vo viacerých taxíkoch sa dá platiť aj platobnou kartou.

V Dubaji funguje aj služba Uber alebo Careem (lokálna verzia Uberu) avšak s tým rozdielom, že kým vo svete je Uber považovaný za lacnejší spôsob prepravy, tu je tomu naopak. „Daňou“ za trochu vyššiu cenu je väčšia bezpečnosť a jazda Lexusom (99.9% Lexus sedanov v Dubaji jazdí pre Uber) .


Veľmi obľúbeným a jednoduchým spôsobom prepravy je Metro, ktoré síce tvoria iba dve linky (červená a zelená), ale dopraví vás z jednej strany Dubaja na druhú k najhlavnejším a najnavštevovanejším miestam. Dubajské metro je unikátne, keďže by ste tam šoféra hľadali len márne. Metro je plne automatizované a červená linka je vďaka svojej dĺžke 52.1km považovaná za najdlhšiu metro linku bez šoféra na svete. V prednej/zadnej časti metra (v závislosti od smeru jazdy) sa nachádza „Gold Class“ do ktorej potrebujete separátny lístok a ďalšie dva ružové vagóny sú určené len ženám a deťom. Ako muž stojaci v tejto časti môžete dostať pokutu, ale stresovať netreba, ak sa predsa len ocitnete v týchto vagónoch, pohodlne prejdite do vedľajšieho. Pozor na jedenie, pitie, fajčenie a žuvanie žuvačky, ktoré tiež môžu byť pokutované.


V oblastí Dubai Marina a Jumeirah Beach Residence (JBR) môžete využiť električku (Dubai Tram), na ktorú viete pohodlne prestúpiť z metro zastávok Damac Properties a Jumeirah Lakes Towers. V Dubai Marine je jedným zo spôsobov prepravy aj tzv. „Water taxi“, malá lodička, ktorá vás preplaví z jednej strany kanálu na druhý.

Mapa metra a električky

Dubaj má taktiež kvalitne rozvinutú autobusovú sieť dopravy po celom meste, ale aj do susedných emirátov.

Ak plánujete miestnu dopravu využiť viac ako 2-3 krát odporúčam zakúpiť si tzv. NOL (Silver) Card (električenka). Kúpite ju na každej metro zastávke za 25 AED s kreditom 19 AED. Vďaka tejto kartičke sa vyhnite častokrát dlhým radom na lístky, nebudete musieť riešiť cez ktoré pásma cestujete a v neposlednom rade ušetríte na cestovnom. Pre porovnanie, minimálne cestovné metrom s použitím NOL Card sú 3 dirhamy a 6 dirhamov pri kúpe jednorazového lístku. NOL Card platí aj na električku, autobusy, vodný taxík a niektoré taxíky.


Ďalšou alternatívou je požičanie si auta s cenami od 30 Eur na deň v závislosti od typu auta a zahrnutého poistenia. Výhodou pre občanov Slovenskej republiky (neplatí pre Česko) je, že medzinárodný vodičský preukaz pre prenájom nie je potrebný keďže je medzi krajinami uzavretá dohoda o vzájomnom akceptovaní vodičákov. Na druhej strane treba rátať s hustou premávkou, problematickejším parkovaním a preto ak sa pre túto možnosť rozhodnete odporúčam dopredu zistiť, či hotel poskytuje aj parkovanie. Brať do úvahy rozvinutosť miestnej dopravy by som požičanie auta riešila len v prípade výletov mimo Dubaja.

Ubytovanie a stravovanie v Dubaji

Dnes je Dubaj omnoho viac cenovo dostupný ako tomu bolo pred pár rokmi, a to nielen vďaka lepšej a lacnejšej leteckej dostupnosti, ale aj stále zvyšujúcej sa konkurencii ubytovaní. Nájdete tu širokú ponuku od najluxusnejších hotelov cez zlatú strednú cestu až po apartmány a hostely. Ceny ubytovania tu hranice nepoznajú, ale začínajú niekde na úrovni 30 - 40 Eur za noc.

Kde sa teda ubytovať? Poďme si to teda pekne rozdeliť...

  1. Ak túžite po romantickej dovolenke na pláži, kde nebudete rušení hlukom veľkomesta a nevadí Vám závislosť len na doprave taxíkmi tak určite odporúčam umelo vytvorený palmový ostrov – The Palm Jumeirah. Povedzme si však pravdu, nejedná sa o žiadne budget hotely a za tie prachy si môžete užiť exotiku niekde inde.

  2. Chcem hotel na pláži alebo v jej pešej dostupnosti. Tu sa hlási o slovo oblasť JBR alebo Dubai Marina, ktoré sú krásne nielen počas dňa ale aj večer a radia sa medzi jedny z „must see“ miest Dubaja. Cenová úroveň je rôznorodá, ale keďže obe časti tvoria hlavne rezidenčné budovy s množstvom reštaurácií a obchodov, nájdete tu okrem klasických hotelov aj ponuku apartmánov (bazén v spoločných priestoroch je samozrejmosť) či už cez Airbnb alebo Booking.com. Trochu ďalej ale stále dostatočne blízko je oblasť Jumeira Lakes Towers. Výhodou týchto oblastí je ich napojenie na každý typ mestskej dopravy.

  3. Pláž nepotrebujem každý deň, chcem objavovať. V tomto prípade je v hre hneď viacero možností, a to Al Barsha, Tecom, Sheikh Zayed Road (čo je diaľnica tiahnuca sa celým Dubajom), alebo Bur Dubai. Tu si treba uvedomiť, že Dubaj je rozľahlý, a na to aby ste sa niekde z hotela presunuli, ste odkázaní na verejnú dopravu alebo taxík. Preto odporúčam dopredu si pozrieť na GoogleMaps ako ďaleko je váš vybraný hotel od Metro zastávky. Niektoré z hotelov ponúkajú kyvadlovú dopravu na verejné pláže a do nákupných centier.

  4. Ktorým oblastiam sa vyhnúť? Ak nechcete odísť s pocitom, že ten každým ospevovaný lesknúci sa Dubaj ste vlastne vôbec nevideli vyhnite sa častiam ako Karama, Deira a celej oblasti za kanálom Dubai Creek.


Stravovanie

Väčšina hotelov ponúka ubytovanie s možnosťou raňajok, a len máloktoré majú v ponuke plnú penziu alebo all inclusive. Pri tak rozmanitej ponuke typov kuchýň a reštaurácií, ktoré Dubaj ponúka to však vidím ako výhodu, najlepšiu a najpraktickejšiu voľbu.

A kde teda zájsť a naplniť hladné žalúdky? To závisí na čo máte chuť, ale v každom prípade odporúčam vyskúšať:

  • Arabskú kuchyňu (Libanonská, Iránska, Emirátska) a reštaurácie ako napríklad Reem Al Bawadi, Seven Sands priamo na JBR alebo All Hallab v Dubai Malle s výhľadom na fontánu. Pri návšteve starého mesta určite nevynechajte čarovnú reštauráciu s neuveriteľnou atmosférou Arabian Tea House.

  • Indickú a Pakistanskú kuchyňu, ktorá je najistejšou voľbou pre vegetariánov a určite nesklame. Navštívte tradičné reštaurácie ako Rasoi Ghar v oblasti Al Karama, Ravi v Satwe alebo Zafran v Marina Malle s výhľadom na krásnu Dubai Marinu. Ak chcete vyskúšať aké je spojenie indických chutí s fusion odporúčam Carnival by Tresind. Tip na záver, indické jedlá sú pikantné, a tak ak máte možnosť voľte tú najjemnejšiu variantu.

Indická nádielka v Rasoi Ghar

Ak predsa len máte radšej thajské, japonské alebo mexické chute skúste Little Bangkok, P.F. Changs’s v Dubai Malle, vynikajúce KYO s prekrásnou záhradou alebo síce drajšiu Tortuga, ale s okúzľujúcim prostredím hneď vedľa hotela Burj Al Arab. Na piatkový brunch si môžte odskočiť do hotela Bab Al Shams uprostred púšte pre autentickú atmosféru.


Skontrolovať vopred hodnotenia reštaurácií, ponuku jedál a ceny, prípadne si niečo chutné rovno objednať môžete prostredníctvom Zomato - https://www.zomato.com/dubai. Donášky sú v Dubaji veľmi populárne a mnoho z nich obzvlášť cez víkend funguje 24/7. Okrem klasických reštaurácií Dubaj ponúka aj širokú škálu fastfoodov, kde sa ceny pohybujú od 35-40 dirhamov pri stále výbornej kvalite a množstve.

Drink v Dubaji?

Jasné, a rovno aj s parádnym výhľadom na Burj Kalifa z roof top baru Level 43 Sky Lounge, Pure Sky Lounge na JBR alebo Observatory Bar & Grill v Dubai Marine. Ceny v baroch sa pohybujú približne od 45 dirhamov za pivo a pohár vína alebo 60 dirhamov za miešaný kokteil. Výhodu majú dámy, ktoré si môžu dopriať kľudne aj každý deň drink zadarmo a na inom mieste vďaka “Ladies nights”. A ak párty na pláži tak určite Barasti, Zero Gravity alebo Nassimi Beach.


Nezabudnuteľný výhľad z najvyššieho rooftop baru v Dubaji Level 43 Sky Lounge

Pláže Dubaja

Pláže sú charakteristické svetlým piesok, čistou vodou a pozvoľným vstupom do mora. Teplota mora závisí od ročného obdobia, a kým v zime Vás voda jednoznačne osvieži, v lete máte pocit, že ste si napúšťali vaňu a už chýba len pena do kúpeľa 😊.

Tak ako všetko v Dubaji, aj pláže sa neustále vylepšujú, pridávajú sa nové atrakcie či občerstvenia:

  • The Beach na JBRobľúbená verejná pláž dostupná metrom alebo električkou. Ponúka možnosť prenájmu ležadiel so slnečníkom (od 100 AED), sú tu toalety aj sprchy a v blízkosti je množstvo kaviarní a reštaurácií (bez alkoholu). Pre detičky je tu malý vodný svet alebo nafukovacie preliezky priamo v mori.

Výhľad z Pure Sky Lounge na The Beach JBR
  • Kite Beachuž z názvu je jasné, že tu nájdete milovníkov kite surfingu, pre ktorých je dokonca vyhradená časť pláže. Pláž je dostupná buď autobusom (číslo 8) alebo taxíkom a v ponuke má ležadlá, sprchy, toalety, stánky s občerstvením a cez víkend aj stánky s oblečením alebo inými drobnosťami. V blízkosti sú aj volejbalové ihriská, preliezky, trampolíny a iné atrakcie pre deti.


Kite beach plná vlajok počas Flag day
  • La Mernajnovšie otvorená pláž dostupná taktiež len taxíkom alebo autobusom. Nájdete tu všetko od ležadiel po sprchy a toalety. Pozdĺž pláže máte na výber z množstva reštaurácií a novinkou je vodný svet Laguna Waterpark priamo na pláži.

  • Al Mamzar Beach – pekná a veľká pláž nachádzajúca sa v areály parku s možnosťou grilovania až za letiskom aponúka výhľad na susediaci emirát Sharjah. Vstupný poplatok je 5 AED, pondelky a stredu sú Ladies Days, teda vstup je len pre ženy a deti. Taktiež tu neodporúčam ísť v piatok, kedy je pláž veľmi preplnená.

  • Jumeirah Public Beach je verejná pláž s výhľadom na Burj Al Arab vďaka čomu sa teší veľkej obľube. Okrem iného si tu môžete odskočiť na kávičku do Surf House Dubai, zacvičiť jogu alebo vypožičať surf či paddle board.

  • Al Sufouh Beach – je mojou najobľúbenejšou. Piesok je svetlunký, more čisté a kľudné. Čo však môže niekomu vadiť je, že tu nie sú žiadne toalety, sprchy ani občerstvenie vďaka čomu zas nie je tak preplnená. Na to aby ste sa tu dostali potrebujete auto, alebo si to prešliapať od zastávky autobusu, ale určite to stojí za to. Ak si ju chcete vychutnať takmer prázdnu, odporúčam prísť cez týždeň (hlavne ráno), nebudete ľutovať (a budete tam sami).

  • Banan Beach – je malá pláž mimo Dubaja, ktorá je rajom pre kite surfistov. Nenájdete tu takmer žiadneho turistu, keďže je ďaleko. Pokiaľ však nechcete práve otestovať svoj kite, o nič neprídete ak ju vynecháte.





Atrakcie a čo vidieť

Vychutnať si výhľad na svet z najvyššej budovy sveta? Prečo nie. Burj Khalifa, až do otvorenia známa ako je Burj Dubai, siaha do výšky 828 metrov a ponúka dva typy výstupov bez časového obmedzenia ak ste už raz hore. Prvá vyhliadková plocha je na poschodiach 124 a 125, teda vo výške 456 metrov a vstupné je v závislosti od času 135 AED (10:00 -15:30 a 18:30 – 01:00) alebo 210 AED (16:00 – 18:00). Druhou možnosťou je skombinovať výstup s pochodím 148, a dostať sa tak až do výšky 555 metrov. Aj tu sa ceny pohybujú v závislosti od času výstupu, a to 370 AED (19:00 – 23:30) alebo 525 AED (9:30 – 18:00). Osobne si myslím, že úplne stačí nižšie poschodie a taktiež si vystačíte bez “fast track entry” príplatku. Určite sa však nespoliehajte na kúpu lístka na mieste a zakúpte si ho online s predstihom. Vstup na At the Top, Burj Khalifa je cez Dubai Mall, ktorému patrí druhá priečka na svete z hľadiska celkovej rozlohy. Okrem stoviek obchodov tu nájdete aj Dubai Aquarium, ktoré siaha cez dve podlažia a je domovom rýb od výmyslu sveta od Nema cez žraloky až po raje. Ak chcete vidieť z akvária viac, v ponuke je viacero typov vstupov. O ďalší waaw efekt sa postará Dubai Waterfall, teda vodopád so sochami potápačov skákajúcich do vody. Aby toho nebolo málo, nájdete tu aj Dubai Dino, skeleton155 miliónov rokov starého dinosaura Diplodocus longus. O zábavu sa postará VR Park zameraný na virtuálnu realitu, alebo sa môžete schladiť a pokorčuľovať na ľadovom klzisku. Pre menšie detičky je tu Kidzania, kde sa môžu zahrať a vyskúšať aké by to bolo byť napr. hasičom, policajtom alebo doktorom.

Burj Khalifa a laserová show počas osláv nového roka zapísaná do Guinnessovej knihy rekorodv

Dubai Fountain

Súčasťou areálu Dubai mall je aj Dubajská tancujúca fontána (Dubai Fountain), ktorej šou nechcete vynechať. Večerná šou s výhľadom na Burj Khalifa začína každý deň od 18:00 až do polnoci každú polhodinu po dobu jednej skladby. Šou môžete sledovať z celého okruhu jazera, prejsť na tzv. Dubai Fountain Boardwalk (20 AED), počas plavby po jazere na malej lodičke (68 AED) alebo z reštaurácií Dubai Mall alebo protiľahlého Souq Al Bahar.

Dubai Frame, je jednou z najnovšie otvorených atrakcií Dubaja, kde sa za cenu 50 AED (lístky zatiaľ kúpite len na mieste, čo sa môže v najbližšej budúcnosti zmeniť) dostanete do výšky 150 metrov s výhľadom na starý Dubaj na jednej strane a nový na druhej. Zaujímavosťou je presklený výhľad pod nohami v strede spojovacieho koridoru obrazu.

Dubai Frame a presklenný spojovací koridor

Dubajský obraz sa nachádza hneď pri Zabeel Parku, ktorého súčasťou je aj Glow Garden, rozprávková záhrada vytvorená zo svetielkujúcich kvetov, vodopádov, dinosaurov či ľadových medveďov. Exhibície sa stále inovujú a menia, pričom najnovšou vychytávkou je miestnosť s ľadovými sochami vychladená približne na -7oC.


Jeden z najznámejších hotelov sveta, Burj Al Arab nie je verejnosti voľne dostupný pokiaľ nenavštívite jednu z reštaurácií alebo si zakúpite celodenný vstup na pláž a k bazénu. Aj napriek tomu, si ho môžete obzrieť a odfotiť zo Souq Madinat Jumierah, teda “trhu”, ktorý je postavený v tradičnom arabskom štýle a tvorí ho množstvo obchodíkov, reštaurácií a barov. A že len Taliansko má svoje Benátky? Ani náhodou, aj Dubaj má tie svoje “dubajské benátky” a to s parádnym výhľadom práve na Burj Al Arab.


The Palm Jumeirah je umelo vytvoreným ostrovom, na konci ktorého je často fotografovaný hotel, Atlantis, ku ktorému sa dostanete taxíkom alebo môžete vyskúšať jednokolajničku Palm Jumeirah Monorail (25 AED obojsmerne), z ktorej je výhľad zaujímavejší, ako z auta. Zaujímavosťou je, že Dubaj má postavené dve palmy, Palm Jumierah a Palm Jebel Ali (v originálnom pláne boli tri, Palm Deira), ale len Palm Jumierah je využívaná a obývaná.

Z palmy to už máte len na skok do Dubai Marina, ktorá je obľúbenou rezidenčnou oblasťou expatov. Dubai Marina je umelo vytvorený kanál obvod ktorého lemujú rezidenčné budovy, hotely, reštaurácie a pešo sa dostanete rovno na JBR pláž. Nájdete tu aj štyri najvyššie rezidenčné budovy na svete (prvá je v NYC). Pohybovať sa po Marine môžete pešo, bicyklom požičaným z Byky stojanov alebo vodným taxíkom, ktorý vás preplaví z jedného brehu na druhý. Jednou zo zastávok je aj Marina Mall pre nákupu chtivých. Priamo z Marina Mallu sa dostanete do Pier 7, kde si môžete vybrať zo siedmych reštaurácií/barov na siedmych poschodiach s luxusným výhľadom na vysvietenú Marinu. Vyskúšať môžete aj plavbu loďou, tzv. Dhow cruise po Marine s možnosťou obedu či večere. Ak ste väčšia skupina stojí za zváženie aj požičanie súkromnej lode s kapitánom na pár hodín.

Dubai Marina

Nákupná horúčka vás ďalej zavedie do Mall of the Emirates, kde si môžete rovno odskočiť zalyžovať si do Ski Dubai, zatiaľ čo vonku praží slnko alebo si len tak vychutnať výhľad na svah a najlepší cheesecake na svete v Cheesecake Factory (odporúčam White Chocolate Raspberry).

Turistami nie veľmi známe nákupné centrum Ibn Battuta, pomenované po významnom marockom cestovateľovi stojí za návštevu. Centrum je rozdelené do viacerých tematických častí od čínskej, perzskej, indickej, tuniskej až po egyptskú či andalúzsku, a tak sadnúť si na kávičku a schladiť sa v takomto prostredí je veľmi príjemné.


City Walk už podľa názvu evokuje miesto na prechádzky. A to by nebol Dubaj keby ste tu nemohli nakúpiť alebo sa najesť. Príjemná lokalita vrámci ktorej môžete vyskúšať klímu tropického pralesu a vidieť tropické vtáky a plazy v Green Planet alebo navštíviť plne klimatizovaný zábavný park Hub Zero s dráhami, virtuálnou realitou a inými zábavkami. Pre deti je tu tematický park Mattel Play! Town. City Walk tak ako aj Box Park, reštaurácie a obchody vytvorené z kontajnerov, sú obľúbeným miestom lokálcov, ktorých spoznáte hlavne vďaka tradičnému oblečenie.

Nádielka zelene v Green Planet
Nádielka zelene v Green Planet

Dubai Ferry ponúka výborný spôsob ako spojiť príjemné s užitočným. Ste v Dubai Marine a chcete sa dostať do starého mesta alebo naopak? Jasné, môžete ísť metrom, ale prečo nevyužiť Ferry (zastávka pred Marina Mallom alebo Al Ghubaiba terminal) a zároveň si aj spraviť vyhliadkovú plavbu po Marine, okolo Palmy, Burj Al Arab alebo Burj Khalifa. Táto trasa je jednosmerná, ale v ponuke sú aj trasy, ktoré vás privedú na východu zastávku. Všetky trasy a časy odchodov sú zverejnené online a cena je 50 AED na osobu.


Dubai Marina nie je jediným umelo vytvoreným kanálom, najnovší kúsok je Dubai Water Canal v oblasti Downtown Dubai blízko Burj Khalifa a je spojený s kanálom Dubai Creek v starom meste. Dubai Water Canal dnes tečie cez miesto, kde ešte pred dvoma rokmi stála 8 prúdovka. Keďže v Dubaji platí heslo, že nič nie je nemožné, nad bývalou cestou postavili most a pod ním vykopali kanál. Pomaly sa pozdĺž kanála začína s výstavbou, a tak v súčasnosti je najväčšou atrakciou hlavne vodopád z mosta, ktorý sa otvára a zatvára keď podpláva loď. Aj tu si môžete užiť vyhliadkovú plavbu vďaka Dubai Ferry.


Ak by sa vám zachcelo kultúry, obhliadku kanálu môžete spojiť s vynikajúcim akrobatickým predstavením La Perle od svetovo uznávaného producenta Franca Dragone, ktorý stojí za väčšinou predstavení Cirque de Solei. Ak máte radšej operu alebo muzikál odporúčam navštíviť Dubai Operu pre nielen príjemný umelecký zážitok, ale aj krásnu budovu a prostredie v okolí Burj Khalifa.


Tak ako väčšina veľkomiest, aj Dubaj má svoj Hop on Hop off, ktorý vás privezie ku každej atrakcii či nákupnému centru. V ponuke je viacero trás a ceny sa pohybujú v závislosti od počtu zakúpených dní a bonusových vstupov. Vybrať si môžete z ponuky Big Bus alebo City Sightseeing.


Grand Jumeirah Mosque
Grand Jumeirah Mosque

Všetky vyššie spomínané miesta vytvárajú ten krásne sa lesknúci Dubaj. To však nie je všetko a určite sa oplatí nazrieť aj do tradícií a na to čím bol Dubaj kedysi. Aj napriek tomu, že tu nájdete aj katolícke kostoly alebo indické chrámy, oficiálnym náboženstvom je samozrejme islám. Ak by ste sa chceli o samotnom náboženstve, emirátskej kultúre a tradíciách dozvedieť viac ste každý deň o desiatej doobeda okrem piatku vítaní v mešite Grand Jumeirah Mosque. Rezervácia nie je potrebná, stačí ak prídete 15 minút pred začiatkom pred hlavný vchod a zaplatíte 25 dirhamov vrámci ktorých je zahrnutý výklad (približne 75 minút) a malé občerstvenie (voda, arabský čaj alebo káva a tradičné sladkosti). Keďže výklad je vo vnútri mešity muži by mali mať dlhé nohavice a minimálne tričko s krátkym rukávom. Ženy zakryté ruky aj nohy a taktiež si pribaľte šatku na prekrytie hlavy. Ak nič dlhšie so sebou nemáte, nevadí, na mieste vám požičajú tradičné oblečenie.


Jeden z extravagantnejších obchodov na Gold Souq
Jeden z extravagantnejších obchodov na Gold Souq

Pôvodnú časť Dubaja, tzv. Old Town sa rozprestiera na brehoch kanálu Dubai Creek. Okrem taxíka sa na zastávku Al Ghubaiba pohodlne dostanete aj zelenou linkou metra, autobusom alebo vyhliadkovým trajektom, Dubai Ferry. Na tejto strane brehu nájdete Textile Souq, bazár s oblečením, ale aj archeologické múzeum Saruq Al-Hadid alebo pôvodný dom vládnucej rodiny v Dubaji, Al Maktoum. Na Gold a Spice Souq, teda trh so zlatom a korením, sa musíte preplaviť na druhú stranu brehu za 1 dirham Abrou, malou tradičnou drevenou loďkou. Či už si vyberiete kabelku, zlatú retiazku alebo šafran nezabudnite na pravidlo, zjednávať, zjednávať a ešte raz zjednávať.


Areál Dubai Múzea
Areál Dubai Múzea

Ak nákupy nie sú nič pre vás, spravte si zastávku v Dubai Museum nachádzajúce sa v budove Al Fahidi Fort alebo zájdite na pravú arabskú kávu do tradičnej reštaurácie Arabian Tea House v historickej oblasti Al Fahidi známej ako Al Bastakiya.


Kultúrne centrum The Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding ponúka viacero aktivít, ako napríklad Emirátske raňajky a obed alebo prehliadku historickej oblasti s výkladom. Po brehu sa ďalej môžete presunúť do novo-otvorej časti Al Seef, ktorá spája tradičnú arabskú architektúru veterných veží slúžiacich ako klimatizácia s tou modernou a je výborným miestom na poobedňajšiu prechádzku. Al Seef ponúka dopravu zadarmo z vybraných miest Dubaja a späť, klik pre konkrétne zastávky. Dubai Creek si môžete obzrieť aj z paluby Dhow Cruise s večerou alebo sa len previesť Abrou po celej dĺžke kanála.

Abra, tradičná drevená loďka slúžiaca na pre prepravu po Dubai Creek
Abra, tradičná drevená loďka slúžiaca na pre prepravu po Dubai Creek

Adrenalínová jazda počas Dubai Safari
Adrenalínová jazda počas Dubai Safari

Dubai Safari je výborným spôsobom ako stráviť poobedie a večer. Šofér vás vyzdvihne priamo z vášho hotela okolo štvrtej poobede a odvezie až k púšti, kde začína zábava v podobe adrenalínovej jazdy po piesočných dunách. Počas jazdy si urobíte kratšiu prestávku na prekrásny západ slnka a následne sa presuniete do tradičného arabského kempu. Tu si môžete vyskúšať jazdu na ťave, sand boarding, dať si namaľovať hennu, obliecť sa do tradičného oblečenia alebo pobafkať shishu, tradičnú vodnú fajku. Nakoniec si vychutnáte barbeque večeru a predstavenie tanoura, teda tanec sukní a vlnenie brušnej tanečnice. Po ukončení programu, okolo deviate večer, vás ten istý šofér odvezie späť do hotela. Safari ponúka viacero spoločností s cenami od 100 AED. Osobne mám výbornú skúsenosť s Arabian Nights Tour, keďže všetky spomínané aktivity sú u nich zahrnuté v cene a jazdia po púšti v emiráte Sharjah, ktorá je typická červenkastým pieskom s vyššími dunami.

Okrem Safari môžete vyraziť aj na štvorkolky, ale ak nie ste adrenalínové typy a predsa chcete zájsť do púšte namierte si to za mesto do oblasti Al Qudra Lakes. Jazerá s labuťami a plameniakmi obklopené piesočnými dunami a v blízkosti ako bonus cyklotrasa s požičovňou bicyklov.


Nie priamo v centre, ale medzi must see patrí Miracle Garden, kvetinová záhrada s tvarmi od výmyslu sveta. Motýle, domy, hodiny, Mickey Mouse alebo lietadlo? Jasné, to všetko a ešte viac vytvorené len z kvetov. Cena je 40 AED a jedinou nevýhodou je, že záhrada je otvorená len od jesene do jari, väčšinou od polky novembra do mája v závislosti od počasia. Overiť si to môžete vždy online.

Hneď vedľa záhrady je celoročne otvorená Butterfly Garden, plná pestrofarebných lietajúcich motýľov v kvetinových záhradách. Zaujímavé miesto pre milovníkov motýľov ako aj rodiny s deťmi.


Ak chcete vidieť celý svet za jedno poobedie, nakúpiť tradičné špeciality, najesť sa pri zábavných predstaveniach pre deti aj dospelých alebo vyskúšať jeden z kolotočov, potom sa vyberte do Global Village. Táto globálna dedina vystavaná z pavilónov venovaných jednotlivým štátom je otvorená len od jesene do jari (skontroluj online), vždy od štvrtej poobede a vstupné je 15 AED.


Ak by ste mali chuť vyšantiť sa, na výber máte aquaparky Wild Wadi s výhľadom na hotel Burj Al Arab alebo Aquaventure Waterpark na palmovom ostrove v areály hotela Atlantis, kde je súčasťou aj vstup na pláž. Okrem vodného parku si tu môžete zaplávať s delfínmi v Dolphin Bay alebo navštíviť akvárium Lost Chambers Aquarium.


Pre milovníkov marveloviek je tu zábavný park IMG Worlds of Adventure alebo hollywoodskymi štúdiami inšpirovaný Motion Gate. Ten je jedným z parkov areálu Dubai Parks and Resorts, kde taktiež nájdete Bollywood park, ktorý vás prenesie do Indie alebo Legoland a Legoland Waterpark. Oba Legolandy odporúčam skôr pre rodiny s deťmi ako dospelých. Po dni plnom zábavy si môžete dať večeru aj s pivkom v jednej z reštaurácií v Riverlande alebo zájsť na nákup do outlet mallu The Outlet Village.


Pre adrenalínových milovníkov je tu Zip Line ponad Dubai Marina, ktorá sa hrdí titulom najdlhšia mestská zip dráha na svete alebo tandemový skok s padákom nad palmovým ostrovom cez Sky Dive Dubai. Samostatný zoskok na palmou je možný len za určitých podmienok a pre začiatočníkov má Sky Dive vyhradené miesto v púšti.


Festivaly a každoročne sa opakujúce eventy sa radia medzi neodmysliteľnú súčasť Dubaja, a ak ste práve v správny čas na správnom mieste, prečo to nevyužiť. Poďme si ich teda pekne rozdeliť do jednotlivých kategórií:

  • Šport: a) Dubai Tennis Championships (známy aj ako Dubai Duty Free Tennis Championships) sa radí do ATP a WTA turnajov, hrá sa na tvrdom povrchu na prelome februára, marca a jeho súčasťou sú každoročne hviezdy ako Roger Federrer, Novak Djokovic, Simona Halepová, Karolína Plíšková, ale aj Dominika Cibulková. Ak nechcete na štadión, turnaj môžete sledovať z areálu Irish Village na veľkoplošnej obrazovke s pohárom pivka.

b) Omega Dubai Desert Classic – golfový turnaj, kde v minulosti zavítal aj Tiger Woods alebo Rory MCIlroy. Turnaj sa hrá na prelome februára a marca.

c) Dubai Tour – profesionálne cyklistické preteky sa konajú vždy začiatkom februára a pozostávajú z piatich etáp. Na preteky sa každoročne vracajú Cavendish, Kittel, Nibali a ďalší cyklisti svetovej špičky (raz príde určite aj Sagan).

d) Dubai World Cup – preteky svetovej špičky koní a ich džokejov, ktoré sú väčšinou v apríli.

e) Dubai International Motor Show – autosalón aj s tými najluxusnejšími značkami môžete navštíviť každý rok v novembri.

f) iné - Dubai Rugby Sevens, Standard Chartered Dubai Marathon, Dubai Airshow

  • Hudba: a) Dubai International Jazz Festival – nielen jazzová hudobná nádielka svetového formátu počas takmer mesiac trvajúceho festival.

b) Redfest Dubai – tri februárové večeri po sebe plné hudby a zábavy.

  • Jedlo: Taste of Dubai, Dubai Food Festival, Christmas Markets

  • Kultúra: Art Dubai, Dubai International Film Festival, Dubai Design Week, Dubai Canvas 3D Art Festival.

  • Výpredaje: Dubai Shopping Festival v januári a Dubai Summer Surprises počas leta, Gitex Technology.

Tipy na záver:

Mobilný operátori a WIFI: v hoteloch, nákupných centrách, metro zastávkach ale aj na vybraných plážach či turistických atrakciách sa viete prihlásiť na WIFI sieť. Ak chcete byť online non stop alebo telefonovať, potom odporúčam lokálnych operátorov Etisalat alebo Du a ich programy pre turistov, prípadne tzv. Pocket Wifi. Pamätajte, že WhatsUp, Messanger alebo Skype hovory sú v Dubaji blokované a dovolať sa vám podarí len pri veľkom šťastí. Chat funguje bez problémov vo všetkých aplikáciách.

Víkend: Aj keď sa to na prvý pohľad zdá nepodstatné, je dobré si uvedomiť, že víkend v Dubaji začína v piatok, ktorý je ako pre nás nedeľa. V tento deň je treba počítať s tým, že metro začína premávať až o 10tej doobeda, staré mesto s lokálnymi trhmi otvára až poobede, banky sú pozatvárané a všade je oveľa viac ľudí ako každý iný deň.

Oblečenie: Typickým lokálnym oblečením pre mužov je Kandura a pre ženy Abaya. Nikto však od vás nebude čakať, aby ste takto chodili oblečení, alebo sa kúpali zahalení od hlavy po päty. Základom je zbytočne neprovokovať a neopaľovať sa hore bez. Ak sa vyberiete na nákupy odporúčam hlavne babám pribaliť šatku alebo svetrík, keďže klimatizácia sa bude snažiť vykompenzovať horúčavu za múrmi obchodov.

Nie sme manželia: nevadí, nevyhodia vás z ubytovania alebo reštaurácie, ale opäť platí pravidlo zbytočne neprovokovať (a to či už manželia ste alebo nie).


Zľavy a kupóny

Entertainer, je populárna aplikácia, ktorá funguje na princípe kúp jedno a druhé máš zadarmo. Zahŕňa hlavne zľavy na reštaurácie a fastfoody a rôzne atrakcie (Wild Wadi aquapark, Desert Safari, Green Planet, Ski Dubai, atď). Vstupné náklady sú 495 AED (110 EUR) avšak ak máte v pláne minimálne dve atrakcie zahrnuté v ponuke, poprípade ste minimálne štyria určite sa táto investícia oplatí. Entertainer sa platí na kalendárny rok a v závislosti od mesiaca kedy ho kupujete, jeho cena sa znižuje - https://www.theentertainerme.com/Dubai/products2018

Podobne ako sú u nás doma obľúbené zľavové portály aj v Dubaji je tomu tak. Svoju zľavu si môžete kúpiť cez www.groupon.ae alebo www.cobone.com.


Či už sa chystáte do Dubaja za oddychom, nákupmi alebo zábavou hlavne si to užite, a ak máte akékoľvek ďalšie otázky či už o Dubaji, výletoch alebo ďalších emirátoch, kľudne sa mi ozvite, rada pomôžem, poradím 😊


158 views0 comments
bottom of page